Om testing i arbeidslivet

Kan vi sette hverandre i en "boks"

Brukes testene til å plassere mennesker i bokser har de liten nytteverdi.


I team og organisasjoner ligger det en stor gevinst i å optimalisere samhandling og kommunikasjon. Det er mange ulike mennesker med ulike væremåter som skal skape gode resultater sammen. Det å forstå hva som ligger bak ulikhetene våre bygger større raushet og toleranse. Det vi oppnår er økt tillit og trygghet i teamet. 

Så enkelt og så vanskelig.

Selv har jeg opplevd flere ganger å bli misforstått, eller å misforstå andre. Hvorfor oppstår misforståelser. Kanskje ligger det i at vi tolker ut ifra ett perspektiv; nemlig vårt eget .... Vi gjør det alle sammen fra tid til annen.  

Konflikter kan oppstå om vi forsøker å endre andre til å bli som oss selv. Hadde alle bare gjort sånn eller sånn, så hadde vi sluppet misforståelser og styr.... Hvem har ikke hatt sånne tanker ...? 


I mitt arbeid har jeg benyttet testverktøy i forbindelse med rekruttering, lederutvikling og medarbeideroppfølging gjennom mange år.

Det er nyttige verktøy.

I tilbakemeldingssamtalen reflekterer vi sammen med kandidaten over de ulike tendensene som vises i profilen.  

Problemet med testene er ofte at det stopper med profilen. Sånn er du ....! Vi plasseres i en "boks". 

Mange organisasjoner tar seg ikke tid til en god samtale for gjennomgang og veiledning på testresultat.

  • Hva betyr det?

  • Hvordan man kan jobbe videre med dette?

  • Hvordan kan man jobbe med utviklingsområder og utøve selvledelse?

Dessverre snakker jeg ofte med mennesker som har hatt dårlige opplevelser med testing i arbeidslivet;

"Vi ble tilbudt en test og det var det. Vi har ikke jobbet noe videre med profilen. Den er lagt i personalmappa mi og jeg fikk en kopi. Jeg fikk beskjed om at jeg passer nok best der jeg er på bakgrunn av profilen min, som forresten var ganske dårlig. Jeg vil bare glemme hele greia ...."

Mennesker kan ikke, og skal ikke plasseres i en "boks".  

Vi er så mye mer enn de tendensene som vises i en profil. Vi er sammensatte og unike på hver vår måte, Det finnes ingen fasit på hvilken profil man skal eller bør ha, ei heller hvilken type test man skal bruke. 

Selve testen er ikke det viktigste. Refleksjonen som skjer i tilbakemeldingen, det er det vesentligste. Sett av tid til tilbakemelding, refleksjon og veiledning. På denne måten bidrar vi til at medarbeiderne kan utøve selvledelse og bruke profilen konstruktivt til å jobbe med egne utviklingsområder. 


Enneagrammet

Enneagrammet lærte jeg om for noen år tilbake. Jeg har studert verktøyet inngående og har funnet stor verdi i modellen. Jeg lot meg umiddelbart begeistre, fordi noe så komplekst og vanskelig kunne gjøres så systematisk konkret og tilgjengelig. Jeg hadde lenge lett etter noe å bruke i kombinasjon med andre verktøy i utviklingssamtaler. 

Enneagrammet beskriver 9 ulike mønstre hos oss mennesker. Modellen forklarer de underliggende motivasjonsfaktorer/ drivkrefter som ligger bak de ulike. Vi har flere av mønstrene i oss, noen dominerer oss mer enn andre. 

Jeg kan trygt si at jeg møtte meg selv i døra gjennom typebeskrivelsene! De fleste som får Enneagrammet presentert første gang får seg noen kraftige A-HA opplevelser. 


Det som er gull med modellen, er at teorien bak er tilgjengelig for alle. Man kan dykke så dypt ned man ønsker, men man må ikke gå veldig i dybden for å få utbytte. Lisenser må heller ikke kjøpes, ingen kommersiell aktør eier systemet.

Det finnes tester å ta for å finne sin Enneagramtype, men det beste utbytte får man ved å lære om de ulike mønstrene og gjennom selvrefleksjon finne frem til det som mest sannsynlig er det dominerende mønsteret. 

Hensikten med Enneagrammet er at vi skal øke vår selvinnsikt, bli mer bevisst på egen væremåte og hvordan vi kan oppleves av andre. Forstå våre dominerende mønstre og oppdage at det finnes andre måter vi kan tenke eller handle på som kanskje er mer hensiktsmessige.

Å jobbe med Enneagrammet bidrar til større raushet overfor en selv, og større raushet og forståelse for at andre er annerledes enn en selv. Modellen fungerer veldig bra i team for å synliggjøre hvordan vi kan hente inspirasjon fra hverandres ulikheter.

Kunne du tenke deg en presentasjon/ introduksjon av modellen eller kanskje kjøre en team- eller lederutviklingsprosess hvor vi jobber med Enneagrammet, ta gjerne kontakt for å diskutere hvordan vi kan gjøre dette i din virksomhet.

Ta kontakt for å avtale et møte i dag!

Forrige
Forrige

Organisasjonens kultur påvirker lønnsomhet!

Neste
Neste

"Det e for seint å hiva katten ud itte han har drede"